In een wereld waar snelheid en efficiëntie cruciaal zijn, kan het ontwikkelen van nieuwe proposities, producten en diensten frustrerend en tijdrovend zijn. Het lijkt vaak een eindeloze cyclus van vergaderingen zonder dat er echte vooruitgang wordt geboekt. Maar wat als we je vertellen dat je maanden werk kunt doen in slechts 5 dagen? Dat je dus wel je nieuwe product of dienst kunt bedenken en testen met je doelgroep?
De Design Sprint is een bewezen methode waarmee teams snel en effectief tot innovatieve proposities, producten of diensten kunnen komen. In dit artikel ontdek je wat de Design Sprint is, hoe die werkt, wat de voordelen zijn en hoe je een Design Sprint kunt toepassen in jouw organisatie.
Wat is een Design Sprint?
De Design Sprint is een intensieve, gestructureerde workshop die is ontworpen om in een korte tijd een groot probleem op te lossen en nieuwe ideeën te testen. In vijf dagen doorloop je met je team een proces waarbij je de kern van een probleem identificeert, ideeën genereert en vervolgens een realistisch prototype maakt dat je test met echte mensen. Het doel van een Design Sprint is om snel feedback te verzamelen en het risico van falen te minimaliseren.
Dit unieke proces zorgt ervoor dat je met je team alle stappen van het Design Thinking gedachtegoed doorloopt in hele korte tijd. Je weet daarna meteen of je door moet gaan met deze oplossingsrichting of dat je er beter mee kunt stoppen. In het ergste geval bespaar je een hoop tijd en geld.
Design Sprint Update!
De Design Sprint is oorspronkelijk bedacht door Jake Knapp in zijn tijd bij Google. Hij heeft de Sprint bedacht in 2010, het boek Sprint geschreven in 2016, en sindsdien heeft zijn proces veel teams geholpen nieuwe of betere producten en diensten te maken. Sindsdien zijn er al vele kleine aanpassingen aan de Sprint methode gedaan en wij blijven altijd zoeken naar verbeteringen om de Sprint nog sterker te maken.
Als je bekend bent met het boek zul je daarom een iets andere volgorde van oefeningen tegenkomen en ook zien dat we een Sprint in 4 dagen kunnen doen in plaats van 5.
Hoe werkt een Design Sprint: 5 stappen
In een Design Sprint ga je onder begeleiding van een facilitator supersnel van probleem naar geteste oplossing. Je maakt met je team je agenda vrij voor 5 dagen en dompelt je helemaal onder in het probleem. Je doorloopt daarbij een logische set oefeningen door waarmee je in kleine stapjes iets groots kunt bereiken.
Dit zijn de stappen:
- Alignment
- Solution sketch
- Decision
- Prototype
- Test

Dag 1: Alignment
Op de eerste draait het allemaal om het op één lijn komen met je team. Het is de dag waarop je met je team de scope van het probleem bepaalt. Je begint met het verzamelen van zoveel mogelijk informatie rondom het probleem dat je wilt oplossen. Je bepaalt vervolgens een lange termijndoel en de belangrijkste vragen die je beantwoord wilt hebben in de Sprint. Daarna teken je een simpele hoogover klantreis van je product of dienst en kies je een focusgebied op basis van waar het team de meeste en belangrijkste uitdagingen ziet.
Dag 2: Solution sketch
De tweede dag draait helemaal om het oplossen van het probleem, waarbij de Workshop oefeningen zorgen voor het gefocust kunnen nadenken en creëren van kwalitatieve oplossingen. Het is de dag dat je met je team een hoop inspiratie opdoet en oplossingen visueel uitwerkt. Elke deelnemer maakt uiteindelijk een gedetailleerde schets van zijn of haar oplossing, waarbij de focus ligt op kritisch denken in plaats van creativiteit.
Dag 3: Decision Day!
"Het is geen goede Workshop zonder een besluit aan het eind" is het motto waarmee wij onze Workshops ontwerpen. Dat principe komt rechtstreeks vanuit de Design Sprint waarbij de laatste van 3 Workshops draait om de keuze voor de definitieve oplossing. Het team presenteert de voor hen beste oplossing, waarna de beslisser (de Decider genoemd) de definitieve keuze maakt voor een concept (en eventueel een paar elementen uit andere concepten). Die definitieve keuze wordt vervolgens vertaald naar een storyboard, wat meteen de basis is voor het prototype.
Dag 4: Prototype
Op deze dag wordt er een realistisch prototype gemaakt van de oplossing die uitgewerkt is in het storyboard (dag 3). Het draait hier volledig om het maken van een realistisch prototype dat lijkt alsof het echt bestaat. Op die manier krijg je de best bruikbare feedback van gebruikers op de vijfde dag zodatje weet of je op het juiste spoor zit.
Dag 5: Test!
Tijd om je prototype voor te leggen aan echte mensen! We doen dit door 5 interviews te plannen van ongeveer 45-60 minuten per persoon. We richten ons hier op snelle antwoorden die we kunnen krijgen op de belangrijkste vragen die we hebben. Ook hier draait het weer om snelheid en geen volledig uitgewerkte analyses of reports.
Voordelen van een Design Sprint
Voor als je jezelf of anderen wilt overtuigen van de voordelen van een Design Sprint, hebben we hier een handig lijstje:
- Het versnelt propositie- of productontwikkeling
- Je verhoogt de kans op succes
- Je vermindert de risico's van falen
- Je komt met je team meteen op één lijn
- Je weet binnen een week of de oplossing werkt of niet
- Je bespaart een hoop tijd
- In het slechtste geval bespaar je een hoop geld
- Het voorkomt discussies die nergens toe leiden
- Het is heel erg leuk en de betrokkenheid van je team schiet omhoog.
Hoe begin je met een Design Sprint
Laten we er even vanuit gaan dat je het idee van een Design Sprint nog niet intern verkocht hebt, dus dan is dat je eerste stap. Gebruik bovenstaande voordelen vooral om te laten zien dat je heel veel werk gedaan gaat krijgen in hele korte tijd en dat je voor slechts de kosten van de Sprint weet of iets gaat werken of niet.
Daarna is het tijd om het Sprint Team samen te stellen. Wie wil je erbij hebben? Welke specialismen kunnen bijdragen en belangrijker nog, wie is de beslisser (de Decider)?
Vervolgens plan je de Workshops, de Prototyping dag en de user tests meteen bij iedereen in de agenda's. Hierbij is het wel belangrijk om tijdig te beginnen met werven van de testdeelnemers.
De belangrijkste stap is het vinden van een facilitator. Iemand die jullie team begeleidt zonder zelf betrokken te zijn. Iemand die zich richt op het bewaken van de tijd, het gefocust houden van het team en het afdwingen van keuzes indien nodig.
Weten wat je allemaal moet doen voor en Design Sprint? Download hier onze handige Design Sprint checklist:
Je kunt er ook voor kiezen om een Design Sprint met Studio Frisbee te doen, dan nemen wij alles uit jouw handen. Wij scopen met jou de challenge, helpen met de teamsamenstelling en onboarden je team. Daarnaast verzorgen wij de planning, de werving van testdeelnemers en kunnen we het prototype maken (indien er geen Designers zijn aan jouw kant).
Weten of jij klaar bent voor een Design Sprint?
Doe de 15-min check en ontdek het doordat wij jou de juiste vragen stellen.
Subscribe to our newsletter
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.